Broccoli- den gröna kungen!
Förra veckan skrev jag att jag skulle börja blogga mer om nyttiga livsmedel- varför de är så nyttiga och vad de innehåller. Den här veckan är det broccoli som vi ska titta lite närmare på. Broccolin är en av våra mest näringsrika livsmedel och bär på en hel rad med sjukdomsförebyggande egenskaper. Vissa påstår att den är äst att äta den rå andra inte. Dock är för mycket rå broccoli inte bra för magen! Man kan även woka den, koka den lätt i 5-8 minuter, grilla eller gratinera den. Så det finns mycket man kan göra med den om man inte tycker om att äta den rå. Tycker man inte alls om broccoli så finns en räddning: Broccoligroddar. Det är ett bra alternativ för dig som inte tycker om smaken på broccoli men ändå vill få i dig av alla nyttiga ämnen som broccolin bär på!
Broccoli innehåller
- Mycket C-vitamin
- A-vitamin
- K-vitamin
- Folat
- Fiber
- En del B6-B1-B2- och B3 vitamin
- E-vitamin
- Järn
- Kalcium
- Kalium
- Magnesium
- Zink
- Mineraler
Puuhh! Den där listan var lång! Man ser nu varför man kanske ska börja äta lite mer broccoli! Broccolin innehåller också en stor del av Sulforafan som är en antioxidant som stärker kroppens förmåga att skydda sig mot cancerceller. Den skyddar också mot diabetes, högt blodtryck och vissa ögonsjukdomar. Broccolin boostar också blodflödet och förebrygger hjärtsjukdomar. Är det nu så att man föredrar att äta broccoligroddar istället för "den riktiga broccolin" så ska man veta att groddarna faktiskt inehåller 20-50 gånger mer Sulforafan än broccolin, så man missar inget genom att köra på groddarna!
Så, nu har jag berättat lite kort om broccolins alla goda sidor. Hoppas ni har lärt er något nytt och kanske börjar äta mer broccoli efter det här. Det tänker i alla fall jag göra!
